top of page

Whang-Od Oggay

O călătorie în inima artei tradiționale a tatuajelor


Whang-Od Oggay tat-too.tv
Whang-Od Oggay

Când explorăm lumea artei tatuajelor, nu putem să nu menționăm maeștrii tradițiilor lor. Un astfel de maestru este Whang-Od Oggay din tribul Kalinga din Filipine. Ea deține titlul de cel mai vechi mambabatok al țării - un artist tradițional de tatuaje.

Ajungerea la Whang-Od nu este o sarcină ușoară. Necesită o călătorie de 14 ore din Manila, inclusiv o drumeție de două ore pentru ultima etapă. Satul ei, Buscalan, este înconjurat de munți și este acasă pentru câteva sute de familii.



În tradiția Kalinga, tatuajele nu erau doar accesorii estetice. Erau insigne de onoare, acordate tradițional bărbaților care le câștigaseră prin ucidere. Femeile, pe de altă parte, le purtau ca accesorii estetice. Instrumentele lui Whang-Od sunt la fel de tradiționale ca arta ei. Ea folosește un spin de la un copac citric (unii spun pomelo, unii lime, unii lămâie), o băț de bambus, cărbune din funinginea unui vas și apă.


Instrumentele lui Whang-Od tat-too.tv
Instrumentele lui Whang-Od

La vârsta remarcabilă de 107 ani, se spune că Whang-Od încă își practică meșteșugul. Cu toate acestea, ea a declarat că pensionarea sa va depinde de vederea ei. Pentru a asigura continuarea acestei forme de artă antică, cele două strănepoate ale ei au învățat meșteșugul de la ea, așa cum a făcut și Whang-Od de la vârsta de 15 ani.

Whang-Od tat-too.tv
Whang-Od

Deși experiența de a primi un tatuaj de la Whang-Od a fost recreată de un număr destul de mare de YouTuberi de călătorie, rămâne o piesă incredibilă a istoriei tatuajelor. Permite indivizilor să poarte moștenirea meșteșugului și aventurile lor cu ei pentru totdeauna. De asemenea, reprezintă o oprire incredibilă într-un itinerar din Asia de Sud-Est.


Faima pe care Whang-Od a adus-o micului ei colț de lume a adus turism. Deși acest lucru nu este fără problemele sale, s-au făcut eforturi pentru a păstra cultura și a aborda provocările de mediu, cum ar fi gunoiul lăsat în urmă de turiști. Însăși Whang-Od a exprimat fericirea că oamenii fac călătoria și aduc bani localnicilor care altfel ar trebui să muncească foarte greu în câmpuri.



Pentru a încheia, viața și opera lui Whang-Od Oggay sunt un omagiu adus forței neclintite a tradiției și spiritului uman. Existența și munca ei fac legătura între trecut și prezent, reamintindu-ne de complexitatea și bogăția culturii umane, care este strâns legată de arta tatuajelor.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page