top of page

Statutul polițistului tatuaje 2024

Actualizată în: 28 iul.

Tatuaje și Bijuterii Interzise pe Față și Gât


Noi Reglementări pentru Polițiști
Noi Reglementări pentru Polițiști

Statutul polițistului urmează să fie modificat conform unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) pentru modificarea Legii nr. 360/2002, propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Proiectul prevede că persoanele care participă la concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante prin încadrare directă, reîncadrare sau transfer nu trebuie să aibă tatuaje sau elemente ornamentale aplicate pe față, gât sau alte zone ale capului. Această măsură urmărește să evite vulnerabilitatea polițiștilor cauzată de identificarea lor pe baza acestor elemente distincte, informează Agerpres.


În cadrul unei dezbateri publice organizate de MAI, la cererea Sindicatului Europol, s-a discutat despre aceste modificări. Proiectul inițiat de MAI are ca scop întărirea cadrului normativ pentru protecția juridică a polițiștilor și alinierea legii cu deciziile Curții Constituționale care au declarat neconstituționale anumite dispoziții ale Legii nr. 360/2002.


Inițiatorii proiectului argumentează că tatuajele sau elementele ornamentale nu trebuie să reprezinte simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări ce incită la violență, ură sau discriminare și nici să aibă conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.


Alte propuneri de modificare includ înregistrarea audio și video a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante și reconsiderarea masteratului profesional ca sursă pentru formarea ofițerilor de poliție. De asemenea, se propune reducerea interdicției de modificare a raporturilor de serviciu pentru absolvenții de master de la 5 la 3 ani.


Pentru reducerea deficitului de personal, candidații respinși la Academia de Poliție, dar care au obținut media minimă de admitere, vor fi repartizați la instituțiile postliceale ale MAI, fără concurs de admitere.


Discuțiile au vizat și răspunderea civilă și materială a polițiștilor, precum și decontarea cheltuielilor de asistență juridică în cazul cercetărilor pentru fapte comise în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.


10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page