top of page

Otzi - Omul Zăpezii

Actualizată în: 20 iun. 2023

De la misterul vârstei sale până la tatuajele terapeutice și blestemul inexplicabil, povestea fascinantă a lui Otzi - omul zăpezii oferă o fereastră către lumea străveche și impactul asupra oamenilor moderni

În 1991, doi alpiniști germani care explorau Alpii Ötztal, la granița dintre Austria și Italia, au descoperit corpul mumificat al unei persoane pe jumătate îngropate în gheață.

Fiindcă descoperirea fusese făcută la altitudinea de 3.200 de metri, oamenii au crezut inițial că rămășițele erau ale unui alpinist care se rătăcise în urmă cu puțin timp.

Oficialii sosiți să investigheze locul descoperirii au afirmat că era posibil să fie vorba de cadavrul unui soldat italian care murise în timpul unuia dintre cele două războaie mondiale.

Abia după ce arheologii l-au examinat pe Ötzi, botezat astfel după lanțul muntos în care fusese descoperit, adevărul uimitor legat de vârsta sa a ieșit la lumină.

Pe 24 septembrie, cadavrul a fost examinat de arheologul Konrad Spindler, de la Universitatea din Innsbruck. Acesta a concluzionat: bărbatul trăise în jurul anilor 3.400 și 3.100 înaintea erei noastre.

Mumiile egiptene și cele incașe au fost deshidratate de climatul deșertic. Ötzi, în schimb, era remarcabil fiindcă era vorba de o mumie „umedă”.

Faptul că trupul a rezistat atâtea milenii în stare perfectă de conservare se datorează unei combinații ideale de factori. Pe de o parte, ghețarul pe care a murit i-a înghețat corpul, iar umiditatea din gheață i-a păstrat organele și pielea aproape intacte.


Otzi avea 45 de ani atunci când a murit. Era stângaci, avea ochii căprui și părul închis la culoare și o culoare de piele tipică zonei Mediteraneene.

Otzi, Omul Zăpezilor, oferă indicii despre cum trăiau oamenii atunci și cum corespunde traiul din Neolitic cu sănătatea oamenilor moderni.


Cum arata Otzi omul zăpezii

Portretul a fost creat de Alfons şi Adrie Kennis cu ajutorul celei mai recente tehnologii care se bazează pe imagini tridimensionale ale craniului mumiei cât şi imagini în infraroşu şi tomografice. Cercetările amănunţite efectuate de specialişti pe mumia veche de 5.300 de ani au demonstrat că omul din Epoca de Piatră nu avea ochi albaştri, aşa cum se credea anterior.Cercetătorii estimează că Ötzi a murit în jurul vârstei de 45 de ani, avea o înălţime de doar 1, 60 metri şi cântărea 50 de kilograme.


Otzi a trăit în urmă cu aproximativ 5.200 de ani

Otzi, Omul Zăpezilor, oferă indicii și despre perioada în care a trăit. Acesta ar fi făcut parte dintr-un grup de fermieri din Neolitic. Moștenirea genetică a mamei sale nu mai există în populațiile moderne. Linia sa paternă a continuat în grupuri ce se găsesc azi în zona Mediteraneană, în special în Sardinia. Experții au descoperit recent și care a fost ultima masă a bărbatului.

Recent, experții au analizat genomul lui Otzi, precum și flora bacteriană din tractul său digestiv. Aceasta e legată de sănătatea oamenilor, așa că specialiștii au vrut să obțină indicii despre cum a evoluat aceasta în ultimele mii de ani.

Un studiu realizat de experții din cadrul Universității din Trento pe Otzi și 6.500 de oameni moderni a scos la iveală faptul că bărbatul avea, acum 5.000 de ani, 4 tulpini ale bacteriei Prevotella copri. Mai multe grupuri indigene din lume au o varietate de tulpini ale acestei bacterii. Doar 30% din oamenii moderni din țările vestice au o singură tulpină, dominantă, ce reduce varietatea.

Astfel, Otzi, Omul Zăpezilor, oferă indicii despre cum poate evolua această floră bacteriană de-a lungul anilor. Studii recente susțin că aceasta e foarte importantă pentru sănătatea oamenilor.

În plus, mumia avea Helicobacter pylori, o bacterie ce se găsește în tractul digestiv al aproximativ 50% dintre oamenii moderni. Aceasta poate avea efecte severe sau chiar mortale pentru 10% din populație.

Tulpina identificată în corpul lui Otzi provine din Asia. Oamenii moderni din Europa par să aibă o tulpină hibrid, formată din tulpinile din Asia și Africa. Ca urmare, experții au concluzionat că tulpina africană a Helicobacter pylori a venit în Europa după moarte lui Otzi.


Ötzi avea la el o trusă medicinală primitivă

În rămășițele hainelor lui Ötzi au fost descoperite două bucăți de ciuperci de mesteacăn puse pe fâșii înguste de piele. Ciuperca de mesteacăn are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene și era ținută la mare preț.

Ciuperca este, de asemenea, foarte toxică pentru viermii intestinali, paraziți care au fost descoperiți în colonul lui Ötzi.

Ciuperca de mesteacăn consumată de Ötzi „a ucis o parte din paraziții intestinali și i-a curățat intestinele de ouăle depuse.” Savanții spun că aceasta este cea mai veche trusă medicinală descoperită vreodată.


Toporul lui de cupru era extrem de bine făcut

Până la descoperirea lui Ötzi și a toporului său de cupru minunat conservat, se presupunea că, în 3.300 î.e.n., omenirea nu dispunea încă de tehnologia necesară pentru a fabrica astfel de unelte.

Făcut din lemn de tisă și având o lamă de 9.5 centimetri de cupru aproape pur, toporul era, probabil, atât armă, cât și unealtă pentru doborârea copacilor. Un asemenea topor trebuie să fi fost un obiect foarte rar și foarte prețios în Neoliticul târziu.


Omul Ghețurilor avea foarte multe tatuaje

În 2015, cercetătorii au studiat toate tatuajele lui Ötzi, folosind mijloace imagistice noi, și au descoperit 61 de tatuaje diferite. Acestea au fost create, probabil, prin crestarea pielii și frecarea ei cu cărbune.

Tatuajele erau concentrate în jurul încheieturilor și în zona lombară și s-a presupus că scopul lor era terapeutic. De fapt, mulți cred că tatuajele lui Ötzi sunt dovada unei forme timpurii de acupunctură.

Se poate să fi suferit de boala Lyme

O analiză ADN efectuată în 2012 asupra unei mostre din osul coapsei lui Ötzi a relevat prezența materialului genetic al bacteriei responsabile de boala Lyme.

Transmisă de căpușe infectate, boala poate cauza dureri mari la încheieturi, migrene și oboseală. Scanarea ADN-ului a descoperit, de asemenea, că avea ochi căprui, păr șaten, suferea de intoleranță la lactoză și avea grupa sanguină O.

Hainele lui Ötzi indică un stil de viață bazat pe agricultură și creșterea animalelor

Acestea includeau o căciulă făcută din blană de urs brun, șireturi din piele de vacă, pantaloni din piele de capră și o haină făcută din petice de piele de capră și de oaie.

Stilul și funcționalitatea diferitelor veșminte indică faptul că Ötzi era fermier sau crescător de animale. Întrucât hainele aveau petice și semne că fuseseră cusute de mai multe ori, probabil că Ötzi era și „croitor de ocazie”.


BLESTEMUL OMULUI DE GHEAȚĂ

În legătură cu Ötzi circulă o legendă montană potrivit căreia există un blestem asupra celor care au tulburat odihna mumiei înghețate. Un total de 7 cercetători au murit între anii 1990 și 2000, iar ei au fost prezenți la ridicarea omului de gheață și au examinat cadavrul – au fost uciși în accidente de mașină, avalanșă, accident de drumeție sau boli neașteptate. De aceea, tirolezii superstițioși tratează muntele cu respect și se feresc de tot ce este legat de mumie.


29 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page